Web Tasarım Nedir
Web Tasarım Nedir
Web Site Tasarımı Nedir ?
Günümüz Teknolojisinde artık Bireysel ve Kurumsal Web Site Tasarımı yaptırmak çok kolay Arama Motorlarında, arama yaptığınızda birbirinden farklı yüzlerce Web Tasarım Firması bulmanız ve bu Firmalardan herhangi biri ile anlaşarak kolayca Web Site Tasarımı yaptırmanız mümkün. Ancak Web Site Tasarımı nedir yada Web Site Tasarımını bu kadar önemli ve vaz geçilmez kılan faktörler nelerdir gibi kendi kendinize sorgulamaya başladığınızda bir anda kendinizi bu yazımızın içinde buluverdiniz.
Aslında amacınız Arama Motorlarına uygun SEO ve Mobil uyumlu Kurumsal Web Site Tasarımı yaptırmak olduğunu biliyoruz, ancak bu adımı atmadan önce Web Site Tasarımı hakkında detaylı bir araştırma yapmak ve Web Tasarım Firmaları ile yapacağınız anlaşma veya yaptıracağınız yeni Web Site Tasarımı Hakkında gol yememek istiyorsunuz.
Sizi çok iyi anlıyoruz ! ve sizin de Web Site Tasarımı Nedir sorunuzu, kolay ve açıklayıcı bir şekilde madde madde sıralayarak cevapladık buyurun şimdi makalemize geçelim.
Web Site Tasarımı Tarihi
Dünya genelinde bilinen ilk Web Site Tim-Barners-Lee Tarafından 1991 Yılında kurulmuş olup ilk HTML Dili ile geliştirilen bu Web Site bu gün milyarca Kurumsal ve Bireysel Web Sitenin anası konumundadır. Bir çok Web Tasarım ve Yazılımcının ilham alarak geliştirdiği Web Site tasarımları bu günün Teknolojisinde bambaşka bir boyut ve yer kazanarak günümüze kadar daha modern ve gelişmiş olarak karşımıza çıkıyor.
Web Tasarım ve Yazılımın bu deneli gelişmesine sadece Web Tasarım ve Yazılım Firmalarının değil, bu konuda en büyük desteği sağlayanlardan biride Arama Motorlarıdır.
Eski çağ Teknolojisinden bu güne kadar sürekli kendini yenileyen ve gelişime öncülük eden Arama Motorları sayesinde internet ve İnternet Sitelerinin kullanımı arttı ve bu konuda İnternet Sitelerinin bir biri ile rekabet edebilmesi her gün yeni kriterler ve standartlar belirleyen Arama Motorları bu kurallar çerçevesinde Web Tasarım ve Yazılım geliştirilen bireysel ve Kurumsal Web Tasarım Firmalarını ödüllendirerek Tasarlamış oldukları Web Site Tasarımlarını ve Yazılımları Arama Motorlarında Otoriter Sahibi yaparak rakiplerini sollama imkânı sundu.
Kullanıcıların Arama Motorlarında aratmış olduğu kelimelere göre, internet sitelerinde gezinme ve hemen çıkma oranlarına veya tasarlanan internet sitelerinin Mobil Telefonlardaki kullanımına bağlı olarak bir çok analiz ve kriteri içinde barındıran Arama Motorları kısaca Yazılım ve Tasarımcılar adına insanların ne istediğini, internet sitelerini nasıl kullandığını ve neyi doğru, neyi yanlış yaptıklarını söylüyor bu Web Tasarım ve Yazılım geliştiricileri için bir rehber niteliği taşıyor diye biliriz.
Web Tasarım Eski Düzen
İnternet sitelerinin bu kadar aktif ve gelişmiş olmadığı dönemlere kısaca bakarsak, HTML Kod yapısı üzerine Tasarlanmış ve geliştirilmiş Web Site Tasarımları gün yüzüne çıkmaktaydı, Responsive Mobil Uyumlu Web Site Tasarımları olmadan önce daha uzun ve karışık kod yapısı bulunan web siteler bu güne oranla daha tehlikeli ve kullanışsızdı. kontrolsüz olarak büyüyen ve gelişen web ağı, taleplerin ve isteklerin artması ile de bir çok yeniliği beraberinde getirdi.
Bazı Bireysel ve Kurumsal Web Tasarım Firmaları daha modern ve kullanışlı internet siteleri tasarlayıp geliştirirken bazı firmalarda Web Tasarım ve Yazılım alanındaki eksiklikleri gördüler ve daha kolay ve kullanışlı internet siteleri tasarlanması için farklı Yazılım Dilleri geliştirerek Web Tasarım ve Yazılım alanında farklı platformlar da çalışabilen ve o dönemdeki hayal gücümüzü zorlayan yeni Tasarım ve Yazılım mimari yapısını gün yüzüne çıkardılar.
Kesin olmamak ile beraber 1994 yılında Rasmus Ledorf tarafından geliştirilen ve ilk olarak Php Kod yapısını kişisel web sitesinde CV ‘sinin gösterim sayısını tutmak için kullandı. Böylece CV ‘sine günde kaç kez bakıldığının kaydını tutabilecekti. Devamında 1995 yılında belirli formlar ve uygulamalar geliştirmeye başladı ve 1996 yılını ortalarında Msql desteğinin de eklenmesi ile birlikte PHP/Fİ Adını aldı ve günümüze kadar geliştirilen Php Yazılım Dilini bu gün Facebook, Sahibinden, Gittigidiyor, Amazon, Ebay, Wikipedia gibi büyük internet siteleri kullanmaktadır.
Akabinde yine 1996 yıllarında Microsoft tarafından geliştirilen ASP+ duyuruldu, PHP ve ASP Yazılım dillerine ek olarak bu gün CSS, BOOTSTRAP , JS, JQ gibi yardımcı kod yapıları da kullanılmaktadır.
Web Tasarım Yeni Düzen
Bu günün Teknolojisinde Web Tasarım ve Yazılım alanında eskiye oranla çağ atladığımızı söylemek daha doğru olur sanırım yeni çağ Teknolojilerinin neredeyse tamamı internete bağımlı olarak çalışmaktadır, Cep Telefonları, Tabletler, TV, Beyaz Eşyalar ve Akıllı Ev Sitemleri, Askeri araç ve Aletleri, Otomobiller gibi daha adını sayamayacağımız yüzlerce belki de binlerce ürün internete bağlı ve herhangi bir Yazılım Teknolojisini kullanmaktadır.
Konumuz gereği daha önceki yazılarımızda da belirtmiş olduğumuz ticaretin %70 ‘nin döndüğü Dijital Platformlarda kazanmak için gelişen ve değişen Teknolojiye ayak uydurmak gerektiğinden bahsetmiştik. Web Tasarım ve Yazılım konusunda malzemesi en bol bir dönemdeyiz bu sebeple makalemizin en başında belirtmiş olduğumuz gibi bu gün Arama Motorlarında Web Tasarım ve Yazılım firmasını kolayca bulabilir ve kazanmak için ilk adımı atabilirsiniz.
Ancak bu yeni Teknoloji çağının nimetlerinden faydalanırken Arama Motorlarının belirlemiş olduğu standartlara uymanız ve bu standartlar doğrultusunda Web Tasarım ve Yazılım Firmaları ile çalışmanız sizin ve işletmeniz için çok önemlidir.
Kısaca birkaç örnek vermek gerekirse Mobil Uyumlu Web Site Tasarımın ‘da menülerin sağ taraf da ve baş parmak hizasında olmalıdır ziyaretçinin internet sitenizi kolayca ve zorlanmadan gezmesi sağlanmalıdır. Veya H1, H2 Tag kullanımı yada W3C ve AMP Kullanımı gibi özelliklere önem verilmelidir. SEO Uyumlu Web Site Tasarımında olması gereken özelliklere göz atmak isterseniz Bknz: Seo Uyumlu Web Tasarım Özellikleri.
Web Site Ara Yüz Tasarımı
Geçmişten bu güne kadar baya yol kat ettik geçen yıllar internet sitelerinde sadece yazılım olarak değil aynı zamanda tasarım olarak da büyük değişikliklere neden oldu internet kullanımı arttıkça Arz Talebi doğurdu bu sebeple artık internet siteleri Dijital Platformdaki dükkanınız ve Markanız oldu.
Artık Firmanızı veya Ürünlerinizi tanıtabileceğiniz veya satabileceğiniz sanal mağazalar haline geldi, hal böyleyken dolayısı ile kullanıcı deneyimi daha çok arttı ve buna bağlı olarak da ziyaretçilerin internet sitesinden beklentileri de bu doğrultuda değişti.
Güven, Erişebilirlik , Gizlilik, Ödeme Seçenekleri, Kurumsal Kimlik gibi beraberinde talepler gün yüzüne çıktı dolayısı ile bir internet sitesinin tasarımı ve kullanımı ziyaretçiler için çok önemli bir faktör oldu.
Renkler
Kurumsal Kimliğinizi , Markanızı , Ürünlerinizi , Fiyatlarınızı veya Ürünlerinizin ucuz yada firmanızın güvenli olduğunu ön plana çıkartan renkler kullanılmadır. Her rengin bir anlamı var örneğin Yeşil Güveni, Turuncu Ucuzluğu, Kırmız Yemeği veya Sarı Samimiyeti gibi kısaca Web Site Tasarımında kullanacağınız renk kombinasyonu işiniz veya sektörünüz ile alakalı olabileceği gibi ziyaretçilerinizin de aklında yer edineceği , web sitenizi gezerken göz yormadan yazıları boğmadan ve renk karmaşasının içine ziyaretçilerinizi sokmadan renk kombinasyonu yapılmalıdır.
Tasarım
Web Site Tasarımınız en az renkler kadar önemlidir kullanacağınız renklerin tamamı ve Web Sitenizin genel görünüşü ile aynı havada olmalıdır. Birbirine zır renkler ve tasarımda keskin çizgiler kullanılmamalıdır bu sebeple ilk intibaa önemlidir. Ziyaretçilerinizin internet sitenizde aradığını kolayca bulması ve sıkılmadan gezmesi internet sitenizin tasarımına bağlıdır.
Tasarım her şeydir değer verdiğiniz her şeyi işininizi, kendinizi, ürününüzü, yazılarınızı ön plana çıkartmak dikkat çekici merak uyandırıcı tasarımlar olmalıdır. İnternet siteniz sizin vitrininizdir en çok önem verdiğiniz, satılmasını veya görünmesini istediğiniz ürünü en iyi şekilde gösterebilmelisiniz.
Navigasyon
Ziyaretçilerinizin internet sitenizde kaybolmadan ve gezinmesini sağlayan görünmez bir araçtır, örneğin internet sitenizin menüsü, Mobil cihazlarda soldan açılırsa menüye tıklanması bir hayli zor olacağından ziyaretçiniz kısa zamanda sitenizi terk edecektir. Örneğin menü içinde kolayca ileri geri gidilmelidir. Kısaca ziyaretçiniz baş parmağı ile rahatça tüm siteyi gezebilmeli,
Erişebilirlik
Navigasyon ile entegre çalışan bu sistemin mantığı şu şekildedir, Navigasyon yolu gösterir siz erişirsiniz, siz aradığınız bilgi ve ürüne kısa zamanda erişemezseniz navigasyon da yanlış yapılandırılmıştır. Ziyaretçiler aradığına hızlı ve kolay ulaşmalı derinlere inen sayfalarda değil bir en fazla iki tıklama ile aradığını bulmalıdır. Bu sebeple Tasarım, Navigasyon ve Erişebilirlik ziyaretçiler için çok önemlidir unutmayın Ziyaretçilerin internet sitenizde geçirmiş olduğu süre sizin Arama Motorlarında yükselmenize de etki etmektedir. Ziyaretçiler tarafından sevilen ve tutulan Web Sitelerine Arama Motorları dahil kimse kayıtsız kalamaz.
Fonksiyonel
Web Site Tasarımından sonra internet sitenizin yazılım kısmı ile alakalı olan bir kısımdır İnternet sitenizin özelliklerinin , işlevlerinin belirtildiği ve kullanıldığı alan diyebiliriz. Örneğin iletişim formu, Üye Paneli, Ziyaretçi Defteri, İlan Ekleme gibi internet sitenizin özelliklerini kapsar, aynı zamanda tasarım ile uyumlu olmalıdır. Ziyaretçiyi uzun üyelik forumlarından, Karışık İlan Girişlerinden ya da Sizinle iletişim kurmasını zorlaştıracak tüm unsurlardan ziyaretçiler uzak tutulmalıdır bu sebeple tasarım ve işlev bir biri ile uyum içerisinde olmalıdır.
Kullanımı kolay , cezbedici veya ziyaretçilerin ruhların okşayan kendisini önemli hissettiren ve sizin Kurumsal ve Güvenilir olduğunuzun havasını veren özellikler ekleyin.
İçerik
İşinizi veya ürününüzü hatta markanızı anlatan okuması kolay ve akıcı metinler girin, Ürün resimleriniz istenilen büyüklükte ve farklı açılardan çekilmiş detaylara dikkat edilmiş fotoğraflar olsun. Her zaman kaliteli ve güncel içerikler girmeye özen gösterin örneğin E-Ticaret siteniz varsa ürün stoğunuza ve detaylarına dikkat etmelisiniz. Ziyaretçi aradığı ürün hakkında doğru bilgiye ulaşmak ve işletmenize güvenmek ister.
Kullanıcı Deneyimi
Ziyaretçilerinizin internet sitenizden memnun ayrılması ve tekrar internet sitenizi ziyaret etmesi için , internet sitenizin kullanımının kolay, erişebilir, güven verici, kaliteli ve doğru içeriklerin olması ile orantılıdır, sitenizde geçirdiği süre, hangi sayfaların daha çok incelendiği, ziyaretçinin hangi sayfa da ne kadar süre kaldığı gibi detaylar göz önüne alınmalı ve bu analizlere göre Web siteniz optimize edilmelidir.
Web Tasarım Nedir ?
Web Tasarım nedir ? ve neden bu kadar önemli olduğunu Dijital Platformlarda kazanmak ve büyümek için Web Sitesi Tasarımı yaptırırken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında sizleri elimizden geldiğince bilgilendirmeye çalıştık. Web Tasarım Süreçleri ve Fiyatları hakkında sizleri kısaca bilgilendiren yazımıza göz atmanızı tavsiye ederim Bknz: Web Tasarım ek olarak Web Tasarım Firması seçerken de nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz Web Tasarım Firması Seçimi konulu makalemize göz atabilirsiniz.