Tarayıcı Ön Bellekleme ve Seo
Tarayıcı Ön Bellekleme ve Seo
Tarayıcı Ön Bellekleme ve Seo
Merhaba arkadaşlar başlıkta belirtildiği gibi Whm, Cpanel ve diğer Hosting panelleri üzerinden web siteniz için nasıl seo çalışması yapacağınızdan bahsedeceğiz. Ancak bilmeniz da fayda yapacağınız bu çalışma tamamen web sitenizin hız ve sunucu sorunlarını gidermek ve Arama Motorlarının tam istediği gibi optimize edilmiş roket gibi açılan sayfalar elde etmek için gerekli bilgi ve düzenlemeleri içermektedir.
Seo açısından büyük bir öneme sahip olan bu düzenleme, yeni yaptırmış olduğunuz Web Tasarım veya kullanmak da olduğunuz eski internet siteniz olsun farketmeksizin uygulanabilmektedir.
Öncelikle hepinizin bildiği üzere gerek GTmetrix gerekse Pingdom gibi siteler aracılığı sürekli site analizleri yapıyorsunuzdur, bu analizler neticesinde yazılım ve sunucu kaynaklı bir çok sorunu kullanıcılarına listelemektedir. Şimdi yukarıda belirtilen araçların listelediği, sunucu kaynaklı sorunları ve genel olarak karşılaşılan birkaç teknik sorunu çözmeye başlayalım.
Tarayıcı Ön Bellekleme Özelliğinden Yararlanın ( Leverage browser caching )
Kısaca Tarıyıcı Ön Bellekleme Nedir ?
Bir Web Sayfasına girdiğinizde tarayıcı sitede bulunan tüm dosyaları indirmesi gerekmektedir ( Html, Jpg, Javascript ve Css gibi ) indirilen bu dosyalar sayesinde aynı siteyi bir sonraki ziyaretiniz de daha bilgisayarınız veya mobil cihazınız sitede bulunan bu dosyaları tekrar indirmek için sunucuya istek göndermeyecek ve zaten indirmiş olduğunuz bu dosyalar sebebi ile tekrar ziyaret ettiğiniz web sayfası daha hızlı yüklenecektir.
Ön Bellekleme olmayan sunucularda ziyaretçi her siteyi ziyaret edişinde dosyalar yeniden yüklenmek için sunucuya istekde bulunacak ve sayfalar daha yavaş açılacaktır, ayrıca birden fazla kullanıcı bu siteyi ziyaret ediyor ise tamamı aynı sorunla karşılaşacak bu sebeple sunucu bu kadar çok isteğe cevap vermek için zaman harcayacak ve sayfa yükleme hızı düşecektir.
Bu sorunun önüne geçmek için birden çok farklı yöntem mevcut, ancak en basit yöntem htaccess dosyasına ekleme yaparak bu sorunu bertaraf edebilirsiniz. Linux tabanlı sunucularda htaccess dosyasına aşağıda belirtilen kodu eklemeniz yeterlidir.
Ancak bu kodu eklemeden önce kullanmış olduğunuz Php sürümünüze ek olarak aşağıda belirtilen modülleri kurdurmalısınız, eğer bir reseller whm sahibi iseniz bu modülleri kendiniz de kolayca kurabilirsiniz. Aşağıda belirtilen modüllerin bir kaçı Ön Belllekleme diğerleri de farklı bir Ön bellekleme yöntemleri için kullanılacağından ötürü bu modüllerin tamamını kurmanızda fayda var.
mod_cache ( Apache HTTP Sunucusu için içerik önbellek modülü )
mod_cache_disk ( Apache HTTP Sunucusu için disk tabanlı önbelleğe alma modülü )
mod_cache_socache ( Apache HTTP Sunucusu için paylaşılan bellek önbellek modülü )
mod_expires ( Apache HTTP sunucusu için istemci tarafı önbellek kontrol modülü )
mod_file_cache ( Apache HTTP sunucusu için statik dosya önbelleğe alma modülü )
mod_socache_memcache ( Apache HTTP Sunucusu için Memcache tabanlı nesne önbellek modülü )
mod_http2 ( Bu modül yeni nesil tarayıcalar da kullanılmaktadır, Apache HTTP Sunucusu için HTTP2 modülü )
Yukarıda belirtilen modülleri bir whm yöneticisi iseniz EasyApache 4 üzerinden kullanmış olduğunuz Php sürümünü dikkate alarak kurabilirsiniz. Yukarıda belirtilen modülleri kurduktan sonra aşağıdaki kodu htaccess dosyanızın en alt satırına ekleyebilirsiniz.
## EXPIRES CACHING ## <IfModule mod_expires.c> ExpiresActive On ExpiresByType image/jpg "access 1 year" ExpiresByType image/jpeg "access 1 year" ExpiresByType image/gif "access 1 year" ExpiresByType image/png "access 1 year" ExpiresByType text/css "access 1 month" ExpiresByType application/pdf "access 1 month" ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month" ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month" ExpiresByType image/x-icon "access 1 year" ExpiresDefault "access 2 days" </IfModule> ## EXPIRES CACHING ##
Wordpress Kullanıcıları için htaccess dosyasına aşağıda belirtilen kodları eklemeniz yeterlidir.
<ifmodule mod_expires.c> <filesmatch "\.(png|jpg|gif|svg|css|js)$"> ExpiresActive on ExpiresDefault "access plus 1 year" </filesmatch> </ifmodule>
Asp kullanıcıları için htaccess dosyasına aşağıdaki kodları eklemeniz yeterlidir.
<staticContent> <clientCache cacheControlCustom="public" cacheControlMode="UseMaxAge" cacheControlMaxAge="500.00:00:00" /> </staticContent>
Bu işlemlerin sunucunuzda bulunan tüm hosting paketlerinde geçerli olmasını istiyorsanız.
WHM/Apache Yapılandırması / Düzenleyici Dahil Et /Pre Main İnclude /All Version / Restart Apache Yolunu izleyerek htaccess editlemek yerine whm üzerinden yukarıda belirtilen kodları .ini dosyasına ekleyerek tüm hostingler için geçerli kılabilirsiniz.
Ayrıca Seo konusunda çalışmalarınıza destek olacak uygulamalı seo yöntemlerini Web Tasarım ve Seo Yol Haritası konulu makalemizi inceliyerek kolayca uygulayabilirsiniz.
Yukarıda belirtilen Tarayıcı Ön Bellekleme işlemin de herhangi bir sorun yaşarsanız lütfen değerli yorumlarınızı eksik etmeyin.