Site İçi Seo Optimizasyonu 1

Haziran 16 2018

Site İçi Seo Optimizasyonu 1

 

 

Site İçi Seo Optimizasyonu

 

 

Yeni Yaptırdığınız Web Site Tasarımınızı veya yayında olan eski web sitenizi Google standartlarına getirmek için web siteniz de yapılması gereken bazı site içi Seo Optimizasyon tekniklerini sizlerle paylaşacağız.

 

 

Öncelikle bilmeniz ‘ de fayda her Seo uyumlu  Profesyonel Web Site Tasarımı veya hazır Templateler %100 Seo Uyumlu Web Sitesi değildir mutlaka en iyi Seo Optimizasyonu için web tasarım ‘dan sonra veya eski siteniz üzerinde değişiklikler yapmanız gerecektir. Biz de size yapmanız gereken değişiklikleri veya unutulan, yanlış yapılandırılmış olan optimizasyonları sırası ile sizlere anlatacağız.

 

 

Arama Motorların ‘ da yükselmek ve rakiplerinizi sollamak istiyorsanız sadece Seo Uyumlu Web Site Tasarımı yaptırmanız yeterli olmayacaktır. Bu sebeple ister Seo Uyumlu, ister Mobil Uyumlu Web Siteniz olsun periyodik rakip analizi, anahtar kelime analizi ve site güncellemelerini yapmayan işletmeler bu dijital dünyada kaybolmaya mahkumdur.

 

 

Site içi Seo Optimizasyonu Nedir ?

 

 

Site içi Seo Optimizasyonu web sitenizi Google standartlarına getirmek için uygulanan tekniklerden biridir. Site İçi Seo Optimizasyonu ile web sitenizin Google tarafından,  vermiş olduğunuz hizmeti daha iyi anlamasına yardımcı olmasıdır.

 

 

Site Başlığı Karakter Sayısı (Site Title Character Count)

 

 

site başlığı karakter sayısı

 

Web sitenizin başlığı 2018 yılı itibari ile masaüstü ve mobil cihazlarda maksimum 65 karakterle sınırlandırılmış olup 65 karakterden fazlası “…….” Olarak gözükmektedir. Bu sebeple sitenizi, sektörünüzü, vermiş olduğunuz hizmeti veya satmış olduğunuz ürünün başlığı 65 karakteri geçmemelidir ayrıca seo için de çok önemli ve değerli olan bu başlıklar en fazla bir adet anahtar kelime içermeli ve dikkat çekici, bilgilendirici veya tanıtıcı başlıklar’ dan seçilmelidir bu konuda Doğru ve Basit Anahtar Kelime Seçimi konulu makalemizden destek alabilirsiniz.

 

 

Site Açıklaması Karakter Sayısı (Site Description Character Count)

 

Site açıklaması karakter sayısı

 

Resimde görüldüğü gibi Web sitenizin arama motorlarında çıkan açıklama kısmı olup, Google ve seo için altın değerindeki alandır masaüstün de maksimum 160 karakter olup mobil cihazlar da 130 karakterden oluşmaktadır. Bu alan ‘ da sitenizin içeriğini anlatabilir, slogan kullanabilirsiniz ancak seo ile uyumlu olması için site başlığın ‘da olduğu gibi site açıklamasın ‘da mutlaka anahtar kelime kullanılmalıdır.

 

 

Anahtar Kelime Yoğunluk Sayısı ( number of keywords )

 

 

İnternet ‘ de bulunan bazı bloglar veya forumlar aracılığı ile anahtar kelime yoğunluk sayısını belirtilen kullanıcılar veya seo ajansları bazen doğru , yanlış veya eksik bilgi sebebi ile kullanıcıları yanılmaktadır. Google nin bu konu hakkında net bir açıklaması olmadığı gibi net olarak ‘ da anahtar sayısı belirtilemez ancak en iyi anahtar kelimeyi seçmek, arama hacmi ve zorluk oranına göre değişmekte olduğundan web sitenize ekleyeceğiniz anahtar kelime sayısı ‘ da buna göre değişmektedir tabiki onlarca anahtar kelime girişi yapmak çok doğru değil, fazla gerilen anahtar kelimeler yüzünden web siteniz, gerileyebilir veya spam flitreye takılabilir bu sebeple yukarıda belirtmiş olduğumuz Doğru ve Basit Anahtar Kelime Seçimi Hakkındaki Makalemizi referans alabilirsiniz.

 

 

Özgün Resim Ekleme (özgün resim ekleme)

 

 

Arama Motorlarının bir diğer yüzü görsel içerik tanıma ve bu şu anlama geliyor internet siteniz de kullanacağınız görsel resimlerin siteniz ile alakalı görseller olması gerektiğini belirtmektedir, ayrıca web sitenize eklenen tüm resimlerin kopya olmaması gerekmektedir yani daha önce herhangi bir sitede kullanılmamış olması gerekmektedir. Tabi ki bu zorunlu bir çalışma değil ancak seo uyumlu bir web siteniz varsa bu uyumu bozmamak için buna dikkat etmeli ve arama motorlarında yükselmeyi hedefliyorsanız kopya resimler kullanmamanız gerekmektedir. Web siteniz ‘ de kullanacağınız görselin daha önce bir yerde kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek için Google ‘nin görseller de arama seçeneğini kullanabilirsiniz.

 

 

kopya resim kontrolü

 

 

Seo Uyumlu Resim Optimizasyonu ( Seo Compatible Image Optimization )

 

 

Özgün resimlerin kullanılması kadar resimlerin seo uyumlu hale getirilmesi ‘ de çok önemlidir, web sitenize ekleyeceğiniz görsellerin arama motorları tarafından çok önemli olduğunu ve web sitenize yönlendirilen kullanıcı trafiğinin neredeyse % 40 oranın da ki trafiği görsel resimler tarafından sağlandığını bilmenizde fayda var peki resimleri seo uyumlu hale getirmek için yapmanız gerekenler neler onlara sırası ile göz atalım.

 

 

  • Resim Formatı Web siteniz ‘ de kullanacağınız resimlerin formatları JPG, PNG, ve GİF formatlarında olmalıdır.

 

  • Resim Boyutu Web siteniz ‘de kullanacağınız resimler maksimum 250kb geçmemelidir, ayrıca resim boyutlarının küçük olması internet sitenizin hızına da etki edeceğinden düşük boyutlarda resimler kullanmanız önemlidir. Örnek vermek gerekirse bilgisayarınıza yüklü olduğunu düşündüğümüz Photoshop programı aracılı ile “ File/Export/Save For Web” menüsü ile resimlerinizi web sitelerinde kullanıma uygun hale getirebilrisiniz.

 

  • Resim İsimleri Web sitenizde kullanacağınız resimlerin isimleri web siteniz ile alakalı isimlerden oluşmalı ve mümkünse resimlere anahtar kelime isimleri vermenizdir, resimler de rakamlar, semboller gibi karakterler kullanmayınız.

 

  • Resim Etiket Sitenize ekleyeceğiniz resimlere mutlaka alt etiket ismi vermeniz gerekmektedir, Profesyonel Web Tasarımlar ‘ da Wordpress gibi bazı hazır uygulamalarda bu özellik mevcut olup, alt etiket özelliği olmayan resimler için de bu özelliği ekletmelisiniz.

 

  • Resim Yazıları Resimlerin üzerinde mümkün olduğunca az yazı yazmalısınız, örnek vermek gerekirse sitenizde bulunan banner alanı için eklemiş olduğunuz resimlerin üzerine Css ve bootstrap aracılığı ile açıklamalar eklemelisiniz, arama motorları resimlerin üzerindeki yazıları okuyamadığından eklediğiniz resimlerin konusunu da anlamamaktadır.

 

 

Özgün Makale ve Anahtar Kelime (Original Article and Keyword)

 

 

Web siteniz ‘ de kullanacağınız makale ve içeriklerin özgün olması gerektiği konusu artık herkes tarafından bilinmek ‘ de olup kısaca söz etmek gerekirse site içinde kullanacağınız tüm yazılar ve makaleler tamamen doğal ve hiçbir sitede daha önce kullanılmamış ve özgün içeriklerden oluşmasıydı.

 

 

Bir çok kullanıcının freelancer siteler aracılığı ile içerik editörlerine 10 , 20 tl karşılığında seo uyumlu 300 kelimelik makaleler satın alması ve bu makaleleri internet sitelerine eklemesi klişeleşmiş bir çalışma sitili olmuştur  Ancak sitenize ekleyeceğiniz makaleler, tanıtım yazıları gibi kısaca tüm yazı metinlerinin uzunluğu, ve içerisinde kullanacağınız anahtar kelime yoğunluğu, editörlere ödeyeceğiniz para ve bilgi ile sınırlıdır, bu sebeple seo uyumlu özgün makale yazdırayım derken spam flitlere takılmanız da kaçınılmaz olabilir.

 

 

  • Özgün Makale Uzunluğu en az 600 kelimeden oluşmalıdır , arama motorları 300, 400 kelimelik tanıtım yazılarını spam olarak tanımaya başladığı şu günlerde vermiş olduğunuz hizmeti veya işinizi anlatmak için 300 kelimeden oluşan tanıtım yazılarının yetersiz olduğunu düşünmektedir. Bu sebeple web sitenizde kullandığınız tanıtım  yazıları en az 600 kelime ve 4.000 karakterden fazla olmasın ‘ da fayda var.

 

 

  • Makale içinde kullanacağınız anahtar kelimelerin sayıları ve yoğunluğu anahtar kelimenin hacmine, zorluk oranına ve rekabet düzeyine göre değiştiğinden makale içine rast gele anahtar kelimeler serpiştirmemelisiniz bunun için  yukarıda bahsettiğimiz Doğru ve Basit Anahtar Kelime Seçimi Makalemize göz atabilirsiniz.

 

 

  • Site içinde kullanacağınız makaleler ‘ de resim kullanmaya özen gösterin uzun makale ve tanıtım yazılarında kullanıcıların sıkılmaması ve hemen çıkma oranını düşürmek için içeriklerinizi görsel resimler ile süsleyin.

 

 

  • Makaleler ‘ de çok fazlanı alanı BOLD yapmayın yani makale ve tanıtım yazılarınız trafik çekmek için veya seo çalışması olduğu için yazılmış bir makale hissi vermesin kullanıcı dostu, bilgilendirici, tanıtıcı makale ve içerikler kullanın.

 

 

Sosyal Bağlantılar Ekleyin ( Add Social Connections )

 

 

Web siteniz de kullanıcıların rahatça görebileceği alanlara sosyal bağlantı ikonları ekleyin ve sosyal medya hesaplarınızın bağlantılarını ekleyin. Ve sizi sosyal medya hesaplarından takip etmeye teşvik edecek, makale, tanıtım yazısı, indirim, yeni ürünler gibi başlıklar ile dikkat çekin. Sosyal Medya üzerinden çekeceğiniz trafik ve kullanıcı etkileşimi arama motorların da büyük önem taşımaktadır.

 

 

Güvenlik Sertifikası SSL (Security Certificate SSL)

 

 

Arama Motorları tarafından referans olarak kabul edilen siteler SSL Güvenlik sertifikalarına sahip sitelerdir, SSL sertifikalarının olması web sitenin E-Ticaret, Kullanıcı Bilgileri, Kredi Kartı Bilgileri gibi kişiye özel bilgilerin korunduğunu ve web sitesinin güvenli ve kullanıcı dostu olduğunu işaret etmektedir bu sebeple arama motorların da Google her zaman önceliği SSL sertifikası olan Https:// bağlantıya sahip web sitelerine verdiğinden seo için de arama motorlarında yükselmek isteyen kullanıcıların bir SSL sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir.

 

 

Robots.TXT Nedir ve Nasıl Eklenir ( What is Robots.TXT and how to add it )

 

 

Robots.txt dosyası web hosting hesabınızın kök dizinin de bulunması gerekn küçük boyutlu bir dosyadır. Bu dosya içeriğinde ki kod yapısı ile arama motorları tarayıcılarının web sitenizde erişmesini veya erişmesini istemediğiniz alanları belirlemenize yardımcı olmaktadır. Örnek vermek gerekirse masaüstü bilgisayarları sitenizin galeriler menüsüne girebilirken bunu mobil kullanıcılar için yasaklayabilirsiniz veya resim dosyalarınızın arama motorlarında gözükmesini istemiyorsanız yine robots.txp dosyası aracılı ile engelleyebilirsiniz.

 

 

Google robots.txt dosyası aracılığı ile engellenen içerikleri ve bölümleri taramayacaktır ve Google arama motorun da engellenen sayfalarınız ve bölümlerini indexlemeyecektir. Ancak robots.txt ile  engellenen bir sayfa farklı siteler aracılı ile bağlantı alıyorsa Google bunun herkese açık bir bağlantı olduğunu düşünerek indexlemektedir.

 

 

Robot.txt dosyası oluşturma ve test etmek için Google nin robots.txt oluşturma aracını kullanabilirsiniz.

Robots.txt dosyası bir web sitesinin olmazsa olmaz yapıtaşıdır bu sebeple seo çalışmalarınız için gerekli bir dosyadır.

 

 

Sitemap Nedir ? Site Haritası Oluşturma (What is Sitemap? Create a Sitemap)

 

 

Sitemap web sitenizde oluşturduğunuz sayfaların ve linklerin tamamını kapsayan bir xml uzantılı dosyadır, Web Hostinginizin kök dizininde bulunur, Sitemap dosyası kısaca web sitenizin bir haritasını oluşturmaktadır, soy ağacı gibi düşünebilirsiniz sitemap dosyasının sitenize faydası ve seo için ne kadar önemli olduğunu kısa anlatmak gerekirse, siteniz de yeni oluşturduğunuz bir kategoriyi veya yeni bir sayfayı Google ‘ye bildirmenin en basit yolu olup Google , Bing, Yandex gibi arama motorları tarafından web sitenize gönderilen botlara rehberlik etmektedir. Hangi sayfanın yeni eklendiğini, ne zaman güncellendiğini gibi bilgileri sitemap dosyasından elde eder ve sitemap dosyasına sahip bir web sitenin arama motorlarınca daha hızlı ve daha ayrıntılı olarak indexlenmesini sağlar.

 

 

Seo açısından önemi büyük olan bu dosya sayesinde web sitenizde yapacağınız değişiklik ve güncellemeler sayesinde arama motorlarındaki yeriniz gözle görülür bir şekilde artacaktır.

 

 

Web Site URL Optimizasyonu

 

site url optimizasyonu

 

 

Web sitenizin url yapısı arama motorları, seo bakımından önemlidir, karmaşık url yapılarından kaçınmalı ve işinizi, ürününüzü veya tanıtımınızı anlatan URL yapıları kullanmalısınız.

 

 

  • Url Yapınızda alt çizgi yerine normal tire kullanmalısınız “ – “
  • Url Yapınızda $?+ gibi özel karakterler kullanmamalsınız
  • Url Yapınızda yapınız da site başlığı ve site açıklamasında kullandığınız bir adet anahtar kelime kullanmalısınız.
  • Kısa yol derinliği kullanmalısınız
  • Url yapınız Html uzantılı olmalı
  • Url yapınız site başlığınız ile eşit olacağından arama motorlarında benzersiz bir başlığa ve url yapısına sahip olmayı hedefleyin rakibiniz ile aynı başlık ve url yapısı kullanmaktan kaçının

 

 

Site İçi Sayfa Bağlantıları (In-Site Page Connections)

 

 

Web siteniz ‘ de bir Blogunuz varsa veya sürekli sitenize içerik girişleri yapıyorsanız oluşturduğunuz web sayfalarının bir biri ile bağlantılarını yapmalsınız.

 

 

Oluşturduğunuz her sayfa sektörünüz veya işiniz ile alakalı olacağından web sitenizde yayınladığınız her yeni içerik ve sayfaları bir birlerine metinler aracılığı ile bağlanmalı ve ilişkilenmelidir.

 

 

Arama Motorlarının sitenizi kolayca tarayıp site haritasını çıkartmasına ayrıca kullanıcıların farklı makalelere geçişler yaparak sitenizde daha çok zaman geçirmesine sebep olacağından kullanıcıların sitenizden çıkma oranını ‘ da düşürecektir.

 

 

Bir yıl önce paylaşmış olduğunuz neredeyse trafik almayan bir içeriği son yayınladığınız içerikler ile birbirine bağlayıp trafik çekmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bir birine bağlı link inşasını sadece sayfalar içerisinde yapmanız gerekmektedir, paylaştığınız makale ve yeni oluşturduğunuz sayfaları ana sayfanıza yönlendirmeyin, ana sayfaya yönlendirilen kullanıcılar ana sayfanız da aradığını bulamayacağı için hemen çıkma oranını yükselteceklerdir. Mümkün olduğunca link inşasını sayfalar arasında yapmaya ve bir biri ile alakalı zincirler oluşturmaya özen gösterin.

 

 

Link inşasında bir sayfa içerisinde onlarca bağlantı vermekten kaçının seo için yazılmış bir makale havası vermeyin organik ve bilgilendirici anahtar kelimelerden az sayıda link inşası yapın.

 

 

Adı Soyadı

×